Herbaciane lody z herbatnikami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Pierwsze z czym kojarzy mi się herbata to gorący napój, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby z tego napoju zrobić deser który jest całkowitym przeciwieństwem gorącego:)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Herbatniki:

    30 dag mąki pszennej
    5 dag masła
    5 dag cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    około 200 ml zielonej herbaty zaparzonej z 2 torebek

    Lody:

    250 ml śmietanki 30%
    50 ml zielonej herbaty zaparzonej z 2 torebek
    1 torebka zielonej herbaty
    2 żółtka
    40 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Herbaciane lody z herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotowujemy herbatniki.

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem.

    Siekamy ją z masłem.

    Następnie dodajemy jajko i wlewamy tyle schłodzonej herbaty aby ciasto dało uformować się na gładko ale żeby nie było zbyt gęste. Ja dodałam około 190-200 ml herbaty.

    Zagniatamy ciasto i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Herbaciane lody z herbatnikami 2. Rozwałkowujemy dosyć cienko i nakłuwamy widelcem w wielu miejscach.

    Ostrym radełkiem kroimy na kształt herbatników ale także na podłużne, wąskie herbatniki.

    Pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia (około 25 minut).
  • 3. Gdy herbatniki się pieką przygotowujemy lody.

    Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.

    Stopniowo dolewamy schłodzoną herbatę i ucieramy do połączenia składników.
  • Herbaciane lody z herbatnikami 4. Wlewamy całość do garnuszka, wrzucamy jeszcze jedną torebkę zielonej herbaty ( gdy masa już się zagotuje wyciągamy ją po minucie) i na małym ogniu gotujemy aż do zgęstnienia.

    Odstawiamy do ostudzenia a w tym czasie ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę.

    Dodajemy do niej ostudzoną masę herbacianą i dokładnie ale delikatnie mieszamy do połączenia składników.

    Miskę przykrywamy folia aluminiową i wkładamy na 30 minut do zamrażarki.
  • Herbaciane lody z herbatnikami 5. Część upieczonych i wystudzonych herbatników kruszymy na małe kawałeczki i dodajemy do powoli zamrażających się lodów. Mieszamy i z powrotem wkładamy do zamrażarki.
  • 6. Lody są gotowe po około 4 godzinach.

    Podajemy je z podłużnymi herbacianymi herbatnikami :)

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować