Harataniec

4.5 (143 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jedno z moich ulubionych ciast.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka /na ciasto/: 3 szklanki
    - margaryna skł.ciasta: 1 sztuka
    - cukier puder skladnik ciasta: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia skladnik ciasta: 2 łyżeczki
    - żółtka - ciasto: 2 sztuki
    - kakao składnik do ciasta): 2 łyżki
    - ser mielony skł.masy: 0.5 kilograma
    - margaryna skł.masy: 0.5 sztuki
    - żółtka do masy: 4 sztuki
    - cukier puder do masy: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana do masy: 1 łyżka
    - białka: 6 sztuk
    - cukier kryształ: 2 łyżki
    - kisiel (dowolny smak): 0.5 opakowania
    - powidła śliwkowe: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła

Harataniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:mąkę z margaryną posiekać nożem.Dodać cukier,proszek i żółtka,zarobić.Ciasto podzielić na 3 części:do dwóch części dodać kakao,a jedną pozostawić jasną.Schłodzić w lodówce.
  • 2. Masa serowa:margarynę utrzeć z cukrem,dodać po żółtku,ciągle ucierać.Dodać resztę składników.
  • 3. Piana:białka ubić z cukrem i doddać kisiel.
  • 4. Przygotowanie ciasta:ciasto białe-powidło-ciasto ciemne-masa serowa-piana-ciasto ciemne.Pieczemy w temp.180 C ok.godziny.
    Ciasta należy zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Śliwki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować