Harataniec

4.49 (161 ocen)

Sernik, który naprawdę rozpływa się w ustach. Jest pyszny!

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki maki pszennej,
    25 dag margaryny,
    pół szklanki cukru pudru,
    4 żółtka,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki kakao,
    cukier waniliowy,
    powidła śliwkowe,
    Masa serowa:
    1 kg sera białego,
    4 żółtka,
    12,5 dag masła,
    pół szklanki cukru pudru,
    łyżka maki ziemniaczanej,
    skórka pomarańczowa
    Piana:
    4 białka,
    4 łyżki cukru pudru,
    kisiel wiśniowy bez cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Harataniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Make i proszek przesiać na stolnicę, dodać margarynę, posiekać nożem. Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części. Pierwszą część połączyć z kakao i włożyć do lodówki. Drugą część rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blaszkę (ok. 36 x 21). Posmarować powidłami, następnie zetrzeć ciemne ciasto.
  • 2. Masa serowa:
    Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Dodać zmielony ser, utrzeć. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową, wymieszać.
  • 3. Piana:
    Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem, na końcu dodać kisiel w proszku, wymieszać.
  • 4. Wykończenie:
    Na ciemne ciasto wyłożyć masę serową i wlać pianę. Piec przez godzinę w temperaturze ok. 180 stopni. Smacznego!

Porady

Zamiast skórki pomarańczowej, można dodać sparzone rodzynki. Można również przygotować polewę czekoladową i polać na wierzch, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie smaki. Polecam również ser President we wiaderku (już zmielony).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować