Harataniec

4.46 (183 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Bardzo fajne, proste ciasto znajdzie swoich wielbicieli :)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    kostka margaryny
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki amoniaku
    2 żółtka
    2 łyżki kakao

    Składniki na masę serową:
    1/2 kg mielonego sera
    2 łyżki margaryny
    4 żółtka
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Pozostałe składniki:
    1/2 szklanki czerwonej mrożonej porzeczki
    czeko-dżem mały słoiczek

    Na pianę:
    6 białek
    2 łyżki cukru
    1/2 kisielu żurawinowego
Wystaw ocenę:

4.46 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Harataniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód do ciasta 1. Mąkę, margarynę, cukier, amoniak i żółtka zagniatamy na ciasto. Dzielimy na 3 równe części . Do dwóch dodajemy po jednej łyżce kakao i zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki.
    Ser łączymy z pozostałymi składniki i miksujemy.
    Do tradycyjnej prostokątnej blaszki wykładamy białe ciasto.
  • czeko-dżem 2. Następnie czeko-dżem mieszamy z porzeczkami i smarujemy ciasto.
  • harataniec 3. Drugą tym razem kakaową porcję ciasta ścieramy na tarce.
  • harataniec 4. Wykładamy masę serową.W misce ubijamy pianę i dodajemy do niej cukier i kisiel. Pianę wykładamy na masę serową i znów ścieramy ciasto.
  • harataniec 5. Placek pieczemy około 50 minut w 170 stopniach.

Porady

Aby czeko dżem nie był zbyt mdły polecam dodać czerwone porzeczki, które nadadzą kwaskowatego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować