Sernik Harataniec

4.49 (156 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 6 osób

Sernik - ciasto niezawodne. Przygotowuje się go niemalże na wszystkie okazje. Ja dziś proponuję sernik harataniec - z pysznymi śliwkowymi powidłami, ciemnym ciastem i pyszna puszysta pianką

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki kakao

    Masa serowa:

    1/2 kg sera
    1/2 kostki margaryny
    4 żółtka
    1 szklanka cukru pudru
    budyń waniliowy

    Pianka:

    6 białek
    5 łyżek cukru
    1 kisiel cytrynowy

    Dodatkowo:

    Powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik harataniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Mąkę z margaryną posiekać nożem. Dodać cukier, proszek, żółtka i zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części Do jednej dodać kakao, a druga zostawić.

    2. Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku, ciągle ucierając. Dodać resztę składników i zmiksować całość.

    3. Pianka: Ubić pianę z białek, dodać cukier i kisiel. Razem wszystko zmiksować.

    4. Spód formy (24×36) wyłożyć jasnym ciastem i posmarować je powidłami i zetrzeć na nie na grubych oczkach ciemne ciasto.

    5. Na całość wylać masę serową. Całość wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wylać piankę i dopiekać jeszcze w 180 stopniach przez około 20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować