Sernik - ciasto niezawodne. Przygotowuje się go niemalże na wszystkie okazje. Ja dziś proponuję sernik harataniec - z pysznymi śliwkowymi powidłami, ciemnym ciastem i pyszna puszysta pianką
Sernik harataniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto: Mąkę z margaryną posiekać nożem. Dodać cukier, proszek, żółtka i zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części Do jednej dodać kakao, a druga zostawić.
2. Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku, ciągle ucierając. Dodać resztę składników i zmiksować całość.
3. Pianka: Ubić pianę z białek, dodać cukier i kisiel. Razem wszystko zmiksować.
4. Spód formy (24×36) wyłożyć jasnym ciastem i posmarować je powidłami i zetrzeć na nie na grubych oczkach ciemne ciasto.
5. Na całość wylać masę serową. Całość wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wylać piankę i dopiekać jeszcze w 180 stopniach przez około 20 minut
Komentarze