Burgery z jajkiem sadzonym i... z tym co akurat było pod ręką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski włóż mięso, drobniutko posiekaną cebulę, jajko, sos Worcestershire, bułkę tartą, przypraw pieprzem i wyrób na gładką masę co chwilę dolewając odrobinę zimnej wody. Uformuj 6 hamburgerów, odłóż na talerz, przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
2.Na patelni grillowej rozgrzej masło z olejem, dodaj posiekane w piórka czerwone cebule i smaż przez 5 minut co chwilę mieszając. Dodaj cukier i ocet i smaż kolejne 5 minut lub do momentu kiedy cebula się skarmelizuje, mieszając od czasu do czasu. Cebulę przenieś do miseczki a patelnię przetrzyj ręcznikiem kuchennym.
3.Piekarnik nagrzej 180 stopni C.
4.Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż boczek, tak, aby był chrupiący. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
5.Na tej samej patelni przetartej kuchennym ręcznikiem podgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż mięso, około 4-5 minut z każdej strony. Przed wrzuceniem mięsa na patelnię posól je z jednej strony i na tej stronie smaż. Przed obróceniem mięsa na drugą stronę posól je.
6.Gotowe mięso przenieś na blachę piekarnika i przykryj plastrami sera. Podpiecz w piekarniku, aż ser się rozpuści.
7.Na patelnię rozbij jajka, posól i smaż, aż do momentu, kiedy żółtko będzie lekko ścięte.
8.Składamy burgery: bułka, sos BBQ, sałata, mięso, pomidor, boczek, jajko sadzone, czerwona cebula, bułka.
Żeby burgery się nie przewracały trzeba w nie wbić patyczek do szaszłyków.
Komentarze