Burgery z jajkiem sadzonym i... z tym co akurat było pod ręką

0 (0 ocen)

To jest najwyższy hamburger jaki do tej pory zrobiłam :) Nie było szans, żeby to ugryźć, tak więc polecam podzielić na 2 części przy jedzeniu

Składniki:

  • 6 bułek na hamburgery
    700 g wołowego mięsa mielonego
    cebula
    1 duża lub 2 małe czerwone cebule
    100 g bułki tartej
    1 jajko do mięsa + 6 jajek na sadzone
    1 łyżka sosu Worcestershire
    40 g masła
    3 lyżki oleju
    5 łyżek brązowego cukru
    2 łyżki octu z czerwonego wina
    6 plastrów boczku
    6 plastrów żółtego sera
    2/3 szklanki sosu BBQ (lub majonezu)
    1/3 główki sałaty lodowej
    2 pomidory
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery Hamburgery

Burgery z jajkiem sadzonym i... z tym co akurat było pod ręką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski włóż mięso, drobniutko posiekaną cebulę, jajko, sos Worcestershire, bułkę tartą, przypraw pieprzem i wyrób na gładką masę co chwilę dolewając odrobinę zimnej wody. Uformuj 6 hamburgerów, odłóż na talerz, przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • 2. Na patelni grillowej rozgrzej masło z olejem, dodaj posiekane w piórka czerwone cebule i smaż przez 5 minut co chwilę mieszając. Dodaj cukier i ocet i smaż kolejne 5 minut lub do momentu kiedy cebula się skarmelizuje, mieszając od czasu do czasu. Cebulę przenieś do miseczki a patelnię przetrzyj ręcznikiem kuchennym.
  • 3. Piekarnik nagrzej 180 stopni C.
  • 4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż boczek, tak, aby był chrupiący. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • 5. Na tej samej patelni przetartej kuchennym ręcznikiem podgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż mięso, około 4-5 minut z każdej strony. Przed wrzuceniem mięsa na patelnię posól je z jednej strony i na tej stronie smaż. Przed obróceniem mięsa na drugą stronę posól je.
  • 6. Gotowe mięso przenieś na blachę piekarnika i przykryj plastrami sera. Podpiecz w piekarniku, aż ser się rozpuści.
  • 7. Na patelnię rozbij jajka, posól i smaż, aż do momentu, kiedy żółtko będzie lekko ścięte.
  • 8. Składamy burgery: bułka, sos BBQ, sałata, mięso, pomidor, boczek, jajko sadzone, czerwona cebula, bułka.
    Żeby burgery się nie przewracały trzeba w nie wbić patyczek do szaszłyków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować