haluszki z kiszoną kapustą…halušky s kyslou kapustou…

0 (0 ocen)

…ostatnio oglądałam serial w którym była mowa o haluszkach i tak mnie naszła ochota iż musiałam je zrobić. Haluszki, halušky popularne są w polskich jak i słowackich tatrach. U mnie w wersji z boczkiem i kiszoną kapustą. Danie tanie, szybkie i jak dla mnie bardzo smaczne…

Składniki:

  • 750g obranych ziemniaków
    3/4 szkl mąki
    2 łyżki kaszy manny
    duża szczypta soli
    1 cebula
    250g boczku
    400 g kiszonej kapusty
    3 suszone grzybki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Haluszki z kiszoną kapustą…halušky s kyslou kapustou… - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki namaczamy w wodzie; drobno kroimy.
  • 2. Boczek kroimy kosteczkę; wrzucamy na patelnię i przesmażamy. Następnie dorzucamy do boczku pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Kiszoną kapustę kroimy i wrzucamy na patelnie, dodajemy grzybki. Całość smażyć przez około 10 - 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Czasem ziemniaki są bardzo wodniste, wtedy zlewamy odrobinę soku, ale nie za dużo, ciasto nie powinno być zbyt twarde. Dodajemy mąkę, mannę i sól. Całość mieszamy. Na lekko osolona gotująca się wodę przecieramy halušky przy pomocy specjalnego sitka (takiego z grubymi dziurkami) bądź odcinamy po kawałeczku ciasto umieszczone na drewnianej desce. Wyławiamy kluseczki kiedy wypłyną na powierzchnię. Ugotowane kluski wrzucamy na patelnię do kapusty, mieszamy i chwilkę podsmażamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Boczek Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować