Aksamitny gulasz z sarny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące i podsmażyć partiami na smalcu. Paprykę pokroić w paski i podsmażyć na tym samym tłuszczu co mięso. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na tym samym tłuszczu. Warzywa przełożyć do mięsa, patelnie zalać 1.5 l wody wrzucić 2 kostki rosołowe i chwile pogotować. Powstałym bulionem zalać mięso, dodać posiekane ząbki czosnku, liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielski oraz ziarna jałowca. Doprawić vegetą, solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Gotować około 40 minut, po tym czasie do gulaszu dodać pokrojone w grube paski pieczarki. Wlać wino, dodać majeranek,koncentrat pomidorowy i gotować około 20 minut, następnie śmietanę wymieszać z 4 łyżkami mąki, wlać kilka łyżek gorącego wywaru i zagęścić gulasz.
Komentarze