Aksamitny gulasz z sarny

4.49 (158 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny gulasz dla wielbicieli dziczyzny.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg sarniny,
    mąka do obtoczenia,
    1/2 kostki smalcu,
    2 papryki,
    2 cebule,
    1,5 l wody,
    2 kostki rosołowe,
    4 ząbki czosnku,
    3 liście laurowe,
    4 ziarna pieprzu prawdziwego,
    4 ziarna ziela angielskiego,
    2 ziarna jałowca,
    sól pieprz,
    łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
    30 dag pieczarek,
    1/2 szklanki półwytrawnego czerwonego wina,
    łyżka majeranku,
    3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    1/2 szklanki śmietany,
    4 łyżki mąki,
    łyżka vegety
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Aksamitny gulasz z sarny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące i podsmażyć partiami na smalcu. Paprykę pokroić w paski i podsmażyć na tym samym tłuszczu co mięso. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na tym samym tłuszczu. Warzywa przełożyć do mięsa, patelnie zalać 1.5 l wody wrzucić 2 kostki rosołowe i chwile pogotować. Powstałym bulionem zalać mięso, dodać posiekane ząbki czosnku, liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielski oraz ziarna jałowca. Doprawić vegetą, solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Gotować około 40 minut, po tym czasie do gulaszu dodać pokrojone w grube paski pieczarki. Wlać wino, dodać majeranek,koncentrat pomidorowy i gotować około 20 minut, następnie śmietanę wymieszać z 4 łyżkami mąki, wlać kilka łyżek gorącego wywaru i zagęścić gulasz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować