Gulasz jest prosty w przygotowaniu. Doskonały na chłodnie dni. Mięso wołowe jest bardzo soczyste i miękkie, sos zaś aromatyczny i oryginalny.
2 godz.
Składniki:
Gulasz z pręgi wołowej w sosie czekoladowym
SKŁADNIKI: na 6-8 porcji; czas przygotowania ok 120 minut
ok. 1 kg pręgi wołowej
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
3 duże marchwie
pół selera
0,5 l czerwonego, wytrawnego wina
0,5 l wody
20 g gorzkiej czekolady 75% kakao
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
50 ml śmietanki lub mleka skondensowanego niesłodzonego
2 liście laurowe
ziele angielskie (kilka ziaren)
natka
sok z cytryny
sól, pieprz
Gulasz z pręgi wołowej w sosie czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. gdy cebula się zarumieni dodać zmiażdżony czosnek.
Mięso umyć, pozbawić zewnętrznej błony, pokroić w średnią kostkę i podsmażyć z cebulą.
Marchew z selerem oczyścić. Marchew pokroić w kostkę, selera zetrzeć na tarce, dodać do mięsa. Wlać wino i wodę. Dodać ziele, liście laurowe, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu zamieszać. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie.
2. Skrobię ziemniaczaną rozprowadzić ze śmietanką i kilkoma łyżkami wody, wlać do mięsa, dokładnie zamieszać. Dodać gorzką czekoladę i gotować bez przykrycia ok. 15 minut, żeby sos zgęstniał i odparował nadmiar wody.
Doprawić solą, pieprzem, posiekaną natką i sokiem z cytryny.
Smacznego :)
Komentarze