smażone kotleciki z pręgi wołowej

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

W trakcie oczyszczania i porcjowania mięsa zawsze znajdą się ładniejsze kawałki , wyglądające jak małe kotleciki , które szkoda kroić na mniejsze lub mielić. Z takich właśnie pięknych małych porcji powstały aromatyczne kotlety
Smak i aromat zawdzięczają nietypowej marynacie na bazie miodu, musztardy i masła orzechowego

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 6 kotlecików wyciętych z "promienia" pręgi około 300g

    marynata:
    2 łyżki octu jabłkowego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki miodu
    2 łyżki musztardy rosyjskiej
    2 łyżki masła orzechowego (gładko zmielone orzechy arachidowe)

    dodatki:
    kopytka buraczane
    łyżka oleju rzepakowego do podgrzania
    parmezan i natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Smażone kotleciki z pręgi wołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone mięso wkładamy do pojemnika, w którym będzie się marynować przynajmniej cała noc. Do pojemnika z mięsem dodajemy wszystkie składniki - zamykamy pojemnik i wstrząsamy nim. Po chwili, gdy wszystkie składniki utworzyły gęsty sos, sprawdzamy, czy każdy kawałek jest oblepiony sosem. Zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki
  • 2. Na jednej patelni podgrzewamy kopytka z buraka. Drugą patelnie rozgrzewamy i smażymy na niej nasze kotleciki - około 3 minut na jedną stronę
  • 3. Podgrzane kopytka posypujemy świeżo startym parmezanem i natką pietruszki. Obok kopytek wykładam usmażone kawałki mięsa

Porady

w takiej marynacie w zasadzie można przygotować każde mięso kopytka buraczane- przepis : https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kopytka-z-buraka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować