Gulasz z papryką i pieczarkami

5 (188 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mięsa wieprzowego
    250g pieczarek
    1 czerwona papryka
    2 cebule
    2-3 łyżki przecieru pomidorowego
    Olej do smażenia
    Mąką pszenna
    2-4 liście laurowe
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    Kilka ziarenek pieprzu
    Mielony kminek
    Mielona słodka papryka
    Mielona ostra papryka
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Gulasz z papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na kawałki, oprószyć mieloną słodką i ostrą papryką oraz mąką i podsmażyć na patelni. Gdy nabierze brązowego koloru, przełożyć mięso do garnka.
    Przygotowane mięso zalać około 1,5 – 2 litrami wody (odrobinę wody wylać na patelnię i „opłukać” ją, zbierając smaki ze smażenia, również dolać do gulaszu). Doprawić liściem laurowym, zielem angielskim oraz ziarenkami pieprzu. Gotować pod przykryciem 60-90min. Gdy mięso stanie się miękkie, do gulaszu dodać podsmażone warzywa.
    W tym celu cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki w plastry.
    Na patelni podsmażyć warzywa. Zaczynając od cebuli, po chwili dodać paprykę, na końcu pieczarki. Gdy warzywa się zarumienią, dodać do mięsa. Gotować do miękkości. Całość doprawić solą, pieprzem, kminkiem, mieloną słodką i ostrą papryką oraz przecierem pomidorowym. Następnie zagęścić gulasz. W miseczce wymieszać 2 łyżki mąki z zimną wodą i dolać do gotującego się gulaszu. Chwilę pogotować i ściągnąć z ognia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować