Gulasz z łopatki z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w grubą kostkę. Dać do miski i oprószyć papryką w proszku, przyprawa uniwersalna, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wymieszać, żeby zioła pokryły całą powierzchnię mięsa.
Dodać do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
2.Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Porzeczki obrać z szypułek i wypłukać.
3.W rondlu rozgrzać olej, dodać mięso i lekko je opiec. Dodać warzywa i dusić z mięsem do miękkości. Następnie dodać porzeczki, i jeszcze chwilę dusić, aby porzeczki oddały do gulaszu swój smak.
4.Zagęścić gulasz mąką.
Gulasz podawać z ziemniakami, lub kaszą, z dowolną surówką.
Porady
Dodanie do gulaszu porzeczek, podnosi jego wartość smakową.
Gulasz można podać z pieczywem jako gorącą kolację.
Komentarze