GULASZ Z ŁOPATKI Z PORZECZKAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne danie dla smakoszy łączonych mięs z owocami.

  • 60 min

Składniki:

  • - 80 dkg łopatki wieprzowej
    - 1 duża cebula
    - 2 duże ząbki czosnku
    - 1 średnia marchewka
    - garść porzeczek
    - 1/2 papryki czerwonej
    - 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
    - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    - przyprawa uniwersalna, sól, pieprz
    - 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z łopatki z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w grubą kostkę. Dać do miski i oprószyć papryką w proszku, przyprawa uniwersalna, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wymieszać, żeby zioła pokryły całą powierzchnię mięsa.
    Dodać do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
  • Gulasz z łopatki z porzeczkami 2. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Porzeczki obrać z szypułek i wypłukać.
  • 3. W rondlu rozgrzać olej, dodać mięso i lekko je opiec. Dodać warzywa i dusić z mięsem do miękkości. Następnie dodać porzeczki, i jeszcze chwilę dusić, aby porzeczki oddały do gulaszu swój smak.
  • 4. Zagęścić gulasz mąką.
    Gulasz podawać z ziemniakami, lub kaszą, z dowolną surówką.

Porady

Dodanie do gulaszu porzeczek, podnosi jego wartość smakową. Gulasz można podać z pieczywem jako gorącą kolację.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować