Gulasz z indyka z cieciorką i papryką

  • wyświetlono: 4374 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Mój gulasz ma wyjątkowy smak, jest doskonale doprawiony, aromatyczny, a także mniej kaloryczny, ponieważ przygotowuję go na bazie mięsa z indyka.

Neblina36
  • 800min

Składniki

- pierś z indyka : 1 kg
- cieciorka : 300-400 g
- papryka czerwona : 3 sztuki
- cebula biała duża : 1 sztuka
-cukier : 0,5 łyżeczki
- czosnek : 2 ząbki
- tymianek suszony : 2 łyżki
- pieprz czarny : 1 łyżeczka
- kolendra suszona mielona : 0,5 łyżeczki
- sól himalajska lub kamienna : 1 łyżka
- papryka słodka mielona : 1 łyżka
- papryka ostra mielona : 0,5 łyżeczki
- przecier pomidorowy : 2 łyżki
-olej rzepakowy : 8 łyżek
-bulion warzywny lub woda : 1, 5 litra
-mąka ziemniaczana : 1-2 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz z indyka z cieciorką i papryką

  • 1. Cieciorkę moczyć w zimnej wodzie 12 godzin. Odcedzić. Mięso umyć, pokroić w kostkę ( bok 2 cm), posypać solą, pieprzem i słodką papryką.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub posiekać.
  • 3. W garnku rozgrzać olej, wrzucić paprykę, smażyć mieszając 3-4 minuty. Dodać cebulę, czosnek, smażyć 2 minuty. Całość przełożyć do miski. Na rozgrzanym oleju podsmażyć ze wszystkich stron mięso. Wrzucić cieciorkę, parykę z cebulą i czosnkiem, wymieszać. Całość zalać bulionem, dodać tymianek, kolendrę,cukier, ostrą paprykę. Dusić na małym ogniu przez godzinę. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać.
  • 4. Sos lekko zagęścić mieszaniną mąki ziemniaczanej i zimnej wody. Zagotować. Zdjąć z ognia.

Porady

Danie takie można przygotować również w szybkowarze, czas duszenia (od momentu wzrostu ciśnienia) wynosi wówczas 25 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadpaprykaindykciecierzycacieciorkaduszone mięsozdrowe daniegulasz z indykagroch włoski

Komentarze

Podobne przepisy

image-1x5b1kf

Dodane przez: monika016

Gulasz z łopatki (z papryką i pieczarkami)

Ten gulasz nie jest ekstra szybki...

rozgrzewający gulasz  z  kaszą

Dodane przez: Bożena Z.

Gulasz wieprzowy z papryka i pieczarkami

Rozgrzewajace obiadowe danie.Sycący...

Gulasz z indyka fasolą i warzywami

Dodane przez: bogusia82

Gulasz z indyka fasolą i warzywami

Pyszny i sycący gulasz z piersi...

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką

Rozgrzewający i treściwy sos z...

Gulasz z cieciorki i papryki na brokułach

Dodane przez: PolskaGotuje

Gulasz z cieciorki

i papryki na brokułach

gulasz z papryką i marchewką

Dodane przez: joanna74

Gulasz z papryką i marchewką

Syty i rozgrzewający - doskonały...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE