Cytrynowa sałatka grecka

0 (0 ocen)

Pomysł na szybką przystawkę.

Składniki:

  • 4 cytryny
    Pół ogórka
    Pomidor
    Mała cebulka (biała lub czerwona)
    12 czarnych oliwek
    4 łyżki oliwy oliwek
    Sól i czarny pieprz
    Odrobina suszonego oregano
    Świeża kolendra lub pietruszka do dekoracji
    Ser feta

Cytrynowa sałatka grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytryna. 1. Cytryny myjemy, odcinamy górną część, a następnie za pomocą ostrego noża wydrążamy (zachowując miąższ- odrobina przyda się do sosu).
  • 2. Pomidora i ogórka kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy, oliwki kroimy na małe kawałeczki. Fetę drobno kroimy, posypujemy suszinym oregano i odrobiną oliwy z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i za pomocą łyżki faszerujemy cytryny. Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem- trzy łyżki oliwy z oliwek mieszamy z łyżką soku z cytryny, odrobiną soli, pieprzu i suszoneo oregano. Sałatkę podajemy schłodzoną.

Porady

Odcinamy delikatnie kawałek spodu cytryny by mogły one stać samodzielnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy