4 cytryny
Pół ogórka
Pomidor
Mała cebulka (biała lub czerwona)
12 czarnych oliwek
4 łyżki oliwy oliwek
Sól i czarny pieprz
Odrobina suszonego oregano
Świeża kolendra lub pietruszka do dekoracji
Ser feta
Cytrynowa sałatka grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny myjemy, odcinamy górną część, a następnie za pomocą ostrego noża wydrążamy (zachowując miąższ- odrobina przyda się do sosu).
2.Pomidora i ogórka kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy, oliwki kroimy na małe kawałeczki. Fetę drobno kroimy, posypujemy suszinym oregano i odrobiną oliwy z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i za pomocą łyżki faszerujemy cytryny. Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem- trzy łyżki oliwy z oliwek mieszamy z łyżką soku z cytryny, odrobiną soli, pieprzu i suszoneo oregano. Sałatkę podajemy schłodzoną.
Porady
Odcinamy delikatnie kawałek spodu cytryny by mogły one stać samodzielnie.
Komentarze