Gulasz wieprzowy z plackiem ziemniaczanym

4.46 (151 ocen)

  • 60 min

Pyszny aromatyczny sos i chrupiący placek

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg schabu, średnia cebula, średnia czerwona papryka, średnia marchewka, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chili, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (151 ocen)

Zobacz również:

Placki

Gulasz wieprzowy z plackiem ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroiłam w kostkę. Zrumieniłam na łyżeczce gęsiego smalcu. Do rumianego mięsa dodałam pokrojoną w kostkę cebulę - zeszkliłam. Następnie dołożyłam pokrojoną w kostke paprykę i pokrojoną w kostkę marchewkę - krótko przesmażyłam. Całość zalałam ok 2,5 szkl wrzącej wody. Dodałam ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę, chili, sól i pieprz. Gotowałam ok 30 min do miekkości mięsa, pod przykryciem. Wywar zaprawiłam łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody. Gulasz podałam z plackiem ziemniaczanym

    Placki ziemniaczane

    Kilogram obranych ziemniaków, duża cebula, jajko, łyżka mąki, sól, pieprz, olej do smażenia

    Ziemniaki i cebulę starłam na drobnych oczkach. Przełożyłam na sito i zostawiłam na ok 5 min do ocieknięcia. Ocieknięte z nadmiaru wody ziemniaki z cebulą przełożyłam do miski. Dodałam jajko, łyżkę mąki, sól i pieprz do smaku - wymieszałam. Smażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować