Gulasz wieprzowy z plackiem ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroiłam w kostkę. Zrumieniłam na łyżeczce gęsiego smalcu. Do rumianego mięsa dodałam pokrojoną w kostkę cebulę - zeszkliłam. Następnie dołożyłam pokrojoną w kostke paprykę i pokrojoną w kostkę marchewkę - krótko przesmażyłam. Całość zalałam ok 2,5 szkl wrzącej wody. Dodałam ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę, chili, sól i pieprz. Gotowałam ok 30 min do miekkości mięsa, pod przykryciem. Wywar zaprawiłam łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody. Gulasz podałam z plackiem ziemniaczanym
Placki ziemniaczane
Kilogram obranych ziemniaków, duża cebula, jajko, łyżka mąki, sól, pieprz, olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę starłam na drobnych oczkach. Przełożyłam na sito i zostawiłam na ok 5 min do ocieknięcia. Ocieknięte z nadmiaru wody ziemniaki z cebulą przełożyłam do miski. Dodałam jajko, łyżkę mąki, sól i pieprz do smaku - wymieszałam. Smażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju
Komentarze