Smaczny i łatwy gulasz z mięsa wieprzowego z dodatkiem papryki najlepiej smakuje z kaszą i surówką z ogórków kiszonych, ale można go podawać jak kto lubi z makaronem, ziemniakami czy ryżem
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
600 g mięsa wieprzowego szynki
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 gałązka lubczyku
Pół pęczka natki pietruszki
Sól pieprz do smaku
Majeranek
Słodka papryka
Ostra papryka
Po 3 liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
3 ogórki kiszone
Przyprawa do gulaszu
Olej
Gulasz wieprzowy z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukaj osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek obierz pokrój w paski.
Paprykę umyj , usuń pestki, pokrój w paski. Ogórki pokrój w pół plasterki
Lubczyk i pół pęczka pietruszki pokrój.
2.Na patelni rozgrzej olej dodaj mięso i podsmaż na złoty kolor, następnie dodaj cebulę, czosnek, papryki ogórki podsmaż około 10 minut i podłej wodą dodaj przyprawy pietruszkę i lubczyk duś do miękkości mięsa. W razie potrzeby podłej wodą.
3.Na koniec zageść mąka i śmietaną w razie potrzeby dopraw do smaku.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarze