Gulasz kluseczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kluseczki:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odstawiamy do wystygnięcia i przeciskamy przez praskę. Dzielimy na 4 części 1/4 odkładamy. W puste miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy żółtka i wyjęta wcześniej część ziemniaków. Zgniatamy masę, wyrabiamy i formujemy z niej maleńkie kuleczki .
2.W dużym garnku gotujemy wywar z mięsa dodając wegetę do smaku. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, studzimy i kroimy w kostkę, natomiast na wrzący wywar wrzucamy stopniowo wcześniej przygotowane kluseczki, nie przerywając wrzenia. Mięso podsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka z ugotowanymi kluseczkami. Następnie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w cienkie słupki. Usmażone warzywa przekładamy do garnka z kluskami i mięsem. Pod koniec doprawiamy przyprawami według uznania.
Komentarze