Gulasz kluseczkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetne danie nadające się na obiad, smakuje jak i wygląda apetycznie . Nie jest drogie, ale bardzo pożywne !

  • 60 min

Składniki:

  • mięso 1 kg
    6 cebul
    6 marchewek
    1 pietruszka
    smalec
    pieprz
    chili
    wegeta
    sól
    ziele angielskie 3
    liście laurowe 1

    Ciasto na kluski:
    1 kg ziemniaków
    ok. 250 g. mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Gulasz

Gulasz kluseczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kluseczki:
    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odstawiamy do wystygnięcia i przeciskamy przez praskę. Dzielimy na 4 części 1/4 odkładamy. W puste miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy żółtka i wyjęta wcześniej część ziemniaków. Zgniatamy masę, wyrabiamy i formujemy z niej maleńkie kuleczki .
  • 2. W dużym garnku gotujemy wywar z mięsa dodając wegetę do smaku. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, studzimy i kroimy w kostkę, natomiast na wrzący wywar wrzucamy stopniowo wcześniej przygotowane kluseczki, nie przerywając wrzenia. Mięso podsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka z ugotowanymi kluseczkami. Następnie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w cienkie słupki. Usmażone warzywa przekładamy do garnka z kluskami i mięsem. Pod koniec doprawiamy przyprawami według uznania.

Porady

Polecam doprawić większą ilością papryczki chili

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować