Wątróbka z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Świetnie nadaje się na obiad, na kolację, smakuje wszystkim i jest bardzo zdrowa.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże jabłka
    2 duże cebule
    1 łyżka mąki
    50 dag wątróbki cielęcej lub wieprzowej
    masło i olej do smażenia

Wątróbka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę myjemy, zdejmujemy błony, wycinamy przewody żółciowe i kroimy w nieduże kawałki, następnie smażymy na oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę i dusimy pod przykryciem, aż wątróbka i cebula będzie wystarczająco miękka. Pod koniec zagęszczamy łyżką mąki i doprawiamy do smaku solą.
  • 2. 2 duże jabłka obieramy i drylujemy środek z pestek, następnie kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim jabłka, aż osiągną rumiany, złocisty kolor. Tak przygotowane podajemy na dużym talerzu wraz z gotową wątróbką.

Porady

Wątróbkę możemy podawać z ziemniakami bądź pieczywem. Jest naprawdę pyszna. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy