Gulasz jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka obrać ze skorupek. W garnku roztopić masło, wrzucić jajka i lekko je zrumienić (około 5 min), często mieszając. Jajka wyjąć.
2.Na tłuszcz ze smażenia wrzucić pokrojony w kostkę boczek i dusić 2 - 3 min, najlepiej pod przykryciem (pryska), co jakiś czas mieszając. Następnie dodać posiekaną cebulę i czosnek - dusić 5 min, mieszając. Po tym czasie całość oprószyć mąką i lekko zasmażyć. Powoli wlać bulion, dodać koncentrat, paprykę i tymianek - doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10 min, często mieszając.
3.Odłożone jajka przekroić na pół (lub wg gustu na mniejsze kawałki, ewentualnie pozostawić w całości) i wrzucić do gotowego gulaszu. Całość delikatnie wymieszać, doprawić do smaku.
Porady
Gulasz doskonale komponuje się z ziemniakami z wody.
Można go również podać z makaronem - wtedy każdą przygotowaną ciepłą porcję najlepiej posypać startym żółtym serem.
Gulasz smakuje również z pieczywem.
Komentarze