Gulasz jajeczny

0 (0 ocen)

Lekka i pożywna odmiana gulaszu.

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
    100 g boczku wędzonego parzonego
    1 duża biała cebula (120g)
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki masła
    2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego (ew. drobiowego)
    4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
    6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżka tymianku suszonego
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gulasz jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz jajeczny 1. Jajka obrać ze skorupek. W garnku roztopić masło, wrzucić jajka i lekko je zrumienić (około 5 min), często mieszając. Jajka wyjąć.
  • Gulasz jajeczny 2. Na tłuszcz ze smażenia wrzucić pokrojony w kostkę boczek i dusić 2 - 3 min, najlepiej pod przykryciem (pryska), co jakiś czas mieszając. Następnie dodać posiekaną cebulę i czosnek - dusić 5 min, mieszając. Po tym czasie całość oprószyć mąką i lekko zasmażyć. Powoli wlać bulion, dodać koncentrat, paprykę i tymianek - doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10 min, często mieszając.
  • Gulasz jajeczny 3. Odłożone jajka przekroić na pół (lub wg gustu na mniejsze kawałki, ewentualnie pozostawić w całości) i wrzucić do gotowego gulaszu. Całość delikatnie wymieszać, doprawić do smaku.

Porady

Gulasz doskonale komponuje się z ziemniakami z wody. Można go również podać z makaronem - wtedy każdą przygotowaną ciepłą porcję najlepiej posypać startym żółtym serem. Gulasz smakuje również z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować