Pieczony gulasz z fileta

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszny gulasz pieczony w piekarniku, który praktycznie sam się robi. Propozycja dla zabieganych oraz koneserów aromatycznych specjałów. Polecam!

Składniki:

  • 2 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka (2 x 250 g)
    200 g pieczarek (6 średnich sztuk)
    1 duża biała cebula (120 g)
    500 ml śmietanki 12%
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka płynnego miodu
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulat)
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    1/3 łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kawy Gulasz

Pieczony gulasz z fileta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony gulasz z fileta 1. Mięso umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę. Oczyszczone pieczarki pokroić na małe cząstki, cebulę obrać i posiekać. Rozdrobnione składniki przełożyć do miski. Wlać oliwę oraz miód, dodać koncentrat pomidorowy, wsypać kawę, tymianek, imbir, kozieradkę, gałkę muszkatołową, chilli i po szczypcie soli i pieprzu. Całość wymieszać, następnie włożyć do lodówki na 30 min.
  • Pieczony gulasz z fileta 2. Po tym czasie do składników wlać śmietankę i wsypać mąkę – dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym przełożyć do naczynia do zapiekania (kamionkowe, szklane itp.). Naczynie przykryć pokrywą i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C.
  • Pieczony gulasz z fileta 3. Piec 60 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować