Gulasz drobiowy z suszonymi prawdziwkami i świeżą szałwią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Polecam pyszny, aromatyczny gulasz z mięsa drobiowego, suszonych borowików szlachetnych i świeżych ziół.
Możemy go podać jako samodzielne danie z domowym pieczywem. Idealnie smakuje również z dodatkiem ziemniaków, kasz, ryżu, makaronów. Wyśmienicie sprawdzi się również jako sos do placków ziemniaczanych.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg fileta z indyka
    3-4 łyżki oleju
    3 małe cebule fioletowe
    20-30 g suszonych prawdziwków
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta płatków chili
    0,5 łyżeczki pieprzu zielonego
    1- 1,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    1 łyżeczka gorczycy białej
    2 owoce jałowca
    2 goździki
    gałązki oregano
    świeże listki szałwii
    2 łyżki mascarpone
    2 - 3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz drobiowy z suszonymi prawdziwkami i świeżą szałwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * Suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na pół godziny.
    * Mięso myjemy, oczyszczamy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką.
    * W moździerzu ucieramy gorczycę, jałowiec i rozmaryn.
    * Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kawałki mięsa, które następnie przekładamy do minimum 3 litrowego garnka.
    Polecam mięso obsmażać partiami, nie wrzucać całości na raz ponieważ zbyt dużo wody wydostanie się z mięsa i nie podsmaży się odpowiednio.
    * Gdy mięso trafi do garnka, na tej patelni rumienimy delikatnie cebulę pokrojoną w pióra i odsączone grzyby(Wodę z grzybów nie wylewamy, dodamy ją do gulaszu).
    Następnie przekładamy całość do garnka z mięsem.
    * Mięso zalewamy gorącą wodą, tak aby było przykryte około 4 cm płynem i zagotowujemy. Dodajemy przyprawy z moździerza, płatki chili, czosnek goździki, liście szałwii i oregano i wodę, w której moczyły grzyby. Garnek nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około godzinę. Po około 50 minutach wyciągamy liście szałwii z gulaszu, które swój aromat już oddały.
    * Gulasz zabielamy serem mascarpone lub śmietaną(Polecam najpierw zahartować ser lub śmietanę w niewielkiej ilości gulaszu, a potem wlać do całości, wtedy nic się na pewno nie zważy).
    Na końcu zagęszczamy gulasz zawiesiną z mąki i wody. Po zagotowaniu całości, gulasz gotowy do degustacji :)
    Smacznego!

Porady

* Dodatek suszonych grzybów nie zdominował potrawy, jeśli chcemy nadać potrawie mocnego grzybowego charakteru dodajmy więcej grzybów ( do 50 g). * Użyłam świeżych liści szałwii z własnego balkonu, które dodają lekko cytrusowej nuty i cudnie pachną, dlatego polecam je dodać :) dodatkowo ułatwiają trawienie. * Jeśli mamy czas możemy grzyby namoczyć na noc, dzień przed gotowaniem gulaszu w zimnej wodzie. Mięso możemy zamarynować również wcześniej :) Ja wpadłam na pomysł takiego obiadu spontanicznie, więc nie było możliwości tak postąpić. Gulasz mimo wszystko wyszedł świetny i wywołał uśmiech zadowolenia na twarzach domowników ;) * Gulasz zabieliłam serkiem mascarpone, który nadał tym samym delikatnego, kremowego tonu potrawie. Możemy go zabielić równie dobrze śmietaną lub mlekiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować