Gulasz angielski w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zapeklować przez 2-3 doby (wg opisu na opakowaniu), odcedzić, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Dodać sól i płynną przyprawę do potraw.
Dosypać suche przyprawy i majeranek.
Po dokładnym wymieszaniu mięsa z przyprawami dosypać żelatynę.
Całość zalać chłodną wodą i ponownie wymieszać do momentu, aż mięso wchłonie całą wodę.
Mięsem napełnić słoiczki maksymalnie do 3/4 pojemności.
Na wierzch wylać po 2-3 łyżki smalcu.
Pasteryzować 2 razy po 2,5 godziny, w odstępie 24 godzin - w piekarniku nagrzanym do 130*C z termoobiegiem.
Porady
Do dłuższego przechowywania poza lodówką warto przeprowadzić potrójne pasteryzowanie w odstępach dobowych.
Komentarze