Gulasz angielski w galaretce

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Aromatyczna konserwa mięsna w pysznej galaretce.

Składniki:

  • łopatka wieprzowa 1,5 kg
    żelatyna 2-3 łyżki
    sól peklowa wg opisu
    czosnek do smaku
    pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
    sól ziołowa do smaku
    majeranek otarty 1-2 łyżki
    przyprawa w płynie
    przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki
    przyprawa do wieprzowiny 1 łyżeczka
    Smalec wieprzowy ze skwarkami
    woda zimna 500 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Gulasz angielski w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zapeklować przez 2-3 doby (wg opisu na opakowaniu), odcedzić, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
    Dodać sól i płynną przyprawę do potraw.
    Dosypać suche przyprawy i majeranek.
    Po dokładnym wymieszaniu mięsa z przyprawami dosypać żelatynę.
    Całość zalać chłodną wodą i ponownie wymieszać do momentu, aż mięso wchłonie całą wodę.
    Mięsem napełnić słoiczki maksymalnie do 3/4 pojemności.
    Na wierzch wylać po 2-3 łyżki smalcu.

    Pasteryzować 2 razy po 2,5 godziny, w odstępie 24 godzin - w piekarniku nagrzanym do 130*C z termoobiegiem.

Porady

Do dłuższego przechowywania poza lodówką warto przeprowadzić potrójne pasteryzowanie w odstępach dobowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować