Sos z lekko egzotyczną nutką ,pasuje do wszystkich tłustych mięs ,lub jako dip ...robiłam go i byłam zaskoczona jego smakiem ...przepis pochodzi z kuchni angielskiej
20 min
Składniki:
100 g brązowego cukru trzcinowego
100 g świeżej mięty
3 łyżki winnego octu
3 łyżki wody
szczypta soli morskiej do smaku
Angielski sos miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miętę myjemy osuszamy na ręczniku papierowym, listki obrywamy z głównych łodyżek i drobniutko siekamy nożem. Do małego rondelka wsypujemy brązowy cukier ,wlewamy ocet i wodę i gotujemy na wolnym ogniu aż zrobi nam się syrop, wtedy wrzucamy pokrojoną miętę i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia.następnie zdejmujemy z ognia i gotowy sos przestudzamy. Jeżeli listki mięty są zbyt za grube , sos można zmiksować blenderem ,wtedy jednak zrobi się dość płynny.
Tak przygotowany sos miętowy jest idealnym dodatkiem do dań z tłustych mięs .Dobrze sprawdzi się również jako dip do pikantnych przystawek.
Komentarze