Angielski sos miętowy

4.51 (192 ocen)

  • 20 min

Sos z lekko egzotyczną nutką ,pasuje do wszystkich tłustych mięs ,lub jako dip ...robiłam go i byłam zaskoczona jego smakiem ...przepis pochodzi z kuchni angielskiej

  • 20 min

Składniki:

  • 100 g brązowego cukru trzcinowego
    100 g świeżej mięty
    3 łyżki winnego octu
    3 łyżki wody
    szczypta soli morskiej do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Angielski sos miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miętę myjemy osuszamy na ręczniku papierowym, listki obrywamy z głównych łodyżek i drobniutko siekamy nożem. Do małego rondelka wsypujemy brązowy cukier ,wlewamy ocet i wodę i gotujemy na wolnym ogniu aż zrobi nam się syrop, wtedy wrzucamy pokrojoną miętę i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia.następnie zdejmujemy z ognia i gotowy sos przestudzamy. Jeżeli listki mięty są zbyt za grube , sos można zmiksować blenderem ,wtedy jednak zrobi się dość płynny.
    Tak przygotowany sos miętowy jest idealnym dodatkiem do dań z tłustych mięs .Dobrze sprawdzi się również jako dip do pikantnych przystawek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować