Grzyby leśne po kaszubsku

5 (181 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Salatka z grzybów, która świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Zapasteryzowana w słoikach będzie nas cieszyć, aż do następnej jesieni.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 1kg grzybów leśnych (w moim przypadku borowiki, koźlarze)
    - 4 cebule
    - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 3 łyżki cukru
    - 4 łyżki octu
    - 1.5 szklanki wody
    - sól, pieprz
    - 1/4 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Grzyby leśne po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzyby 1. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i gotować 50 minut w osolonej wodzie. W głębokiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w półplasterki, a następnie zalać wodą i gotować 10 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i pozostałe składniki, zagotować. Dodać odcedzone grzyby i gotować jeszcze 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można jeść na gorąco lub zapasteryzować 30min i cieszyć się smakiem grzybów przez całą zimę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Cebula Grzyby Kozaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować