Grzyby leśne po kaszubsku

  • wyświetlono: 1756 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Salatka z grzybów, która świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Zapasteryzowana w słoikach będzie nas cieszyć, aż do następnej jesieni.

FB_IMG_1493790710012
  • 10 porcje
  • 80min

Składniki

- 1kg grzybów leśnych (w moim przypadku borowiki, koźlarze)
- 4 cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki octu
- 1.5 szklanki wody
- sól, pieprz
- 1/4 szklanki oleju

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Grzyby leśne po kaszubsku

  • Grzyby1. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i gotować 50 minut w osolonej wodzie. W głębokiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w półplasterki, a następnie zalać wodą i gotować 10 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i pozostałe składniki, zagotować. Dodać odcedzone grzyby i gotować jeszcze 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można jeść na gorąco lub zapasteryzować 30min i cieszyć się smakiem grzybów przez całą zimę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebulagrzyby leśnegrzybyPrzetworyjesieńborowikilaskozakikoźlarzesałatka z grzybówprzetwory w słoikachPrzepisy z grzybówGrzyby po kaszubsku
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0p2g2r9

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Grzyby marynowane tradycyjnie

Robię różne zalewy do leśnych grzybów....

image-18bdhgb

Dodane przez: paolineczka

Piekielne grzyby

Marynowane grzyby na ostro.

image-0x0flmc

Dodane przez: kamelajda

Grzyby Marynowane

Grzyby w zalewie octowej.

grzyby mrożone

Dodane przez: marta625

Grzyby mrożone

Grzyby mrożone można wykorzystać...

Grzyby marynowane

Dodane przez: edytaha

Grzyby marynowane

Tą metodą marynowały grzyby moja...

Grzyby marynowane

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Grzyby marynowane

Uwielbiam grzybobranie, zawsze...