PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Leśne grzyby po kaszubskuhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0006/65/581c4871a2b49aca69cafcca2f0872e74bba2bc0.jpeg20003000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lesne-grzyby-po-kaszubsku
1 kg ugotowanych grzybów
pół kg cebuli
3 ząbki czosnku
3/4 szklanki oleju
Zalewa: 3/4 szklanki wody
2 łyżki ostrej papryki
5 łyżek cukru
6 łyżek octu 10%
5 łyżek passaty pomidorowej
Sposób przygotowania przepisu:
Leśne grzyby po kaszubsku
1.
Grzyby oczyściłem, opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na większe kawałki. Zalałem wodą po włożeniu do rondla, posoliłem, zagotowałem, ok. 10 minut , odcedziłem.
Do rondla wlałem trochę oleju i poddusiłem lekko cebulę pokrojoną w piórka, pod koniec dodałem drobno posiekany czosnek. Wlałem resztę oleju i dodałem grzyby. Zmniejszyłem ogień. W międzyczasie przygotowałem zalewę. Do rondla wlałem wodę i dodałem pozostałe składniki zalewy. Wymieszałem , doprowadziłem do wrzenia. Do grzybów dodałem wrzącą zalewę. Wymieszałem, podgotowałem, gorącymi grzybami w zalewie napełniłem słoiki. Mocno zakręciłem. Słoiki odwróciłem i położyłem na desce do góry nogami. Dla pewności można pasteryzować.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze