Gryczanka jabłkowa - owsianka gryczana bezglutenowa

0 (0 ocen)

Jakiś czas temu natrafiłam na płatki gryczane w sklepie. Z ciekawości kupiłam.Wczoraj użyłam ich pierwszy raz do owsianki. Jednak nadając nazwę przepisowi pomyślałam, że to tak naprawdę nie jest owsianka, bo nie zawiera owsa, a grykę. Tak powstała gryczanka.

Składniki:

  • 6 łyżek płatków gryczanych
    3-4 łyżki otrąb gryczanych
    1/2 łyżeczki cynamonu
    ok. 2 łyżki syropu z agawy
    10 łyżek mleka sojowego
    1 duże jabłko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Owsianka Przystawki

Gryczanka jabłkowa - owsianka gryczana bezglutenowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki, otręby i cynamon mieszamy w miseczce. Zalewamy wszystko wrzątkiem, tak by woda całkowicie zakryła składniki. Miseczkę przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na ok. 15 minut, by płatki wchłonęły wodę i zmiękły.
    Gryczankę słodzimy syropem z agawy. Dolewamy mleko sojowe. Mieszamy.
    Na końcu dodajemy obrane i starte na tarce jabłko.

Porady

Uwaga: zamiast syropu z agawy spokojnie możemy użyć cukru lub miodu. Natomiast zamiast mleka sojowego możemy użyć "zwykłego" od krowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mleko Ziarna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować