Gryczak z miętą

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 30 min

Gdy moja rodzina ma ochotę na coś pysznego, wkraczam do akcji. Uzupełniam kuchnię w potrzebne produkty i zabieram się do pracy. Bardzo lubię chwile, gdy zajadamy się moim przysmakiem.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 1 szkl. kaszy gryczanej
    ● 1/2 szkl. kaszy manny
    ● 1/2 l mleka
    ● 1/2 kg twarogu
    ● 6 ziemniaków
    ● 2 cebule
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 2 jajka
    ● 1 szkl. śmietany
    ● 1 łyżeczka soli
    ● 1/2 łyżeczki pieprzu
    ● 3 torebki mięty ekspresowej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gryczak z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gryczak z miętą 1. Ziemniaki gotujemy. Odcedzamy,
    mieszamy z twarogiem
    i przepuszczamy przez maszynkę
    do mięsa. Wbijamy jajka
    i dokładnie mieszamy.
  • Gryczak z miętą 2. Kasze mannę i gryczaną mieszamy,
    zalewamy wrzącym mlekiem,
    studzimy. Miętę zaparzamy
    w 1/2 szkl. wrzątku. Cebule drobno kroimy i szklimy na łyżce
    margaryny. Resztę margaryny
    roztapiamy na drugiej patelni.
  • Gryczak z miętą 3. Do kaszy dodajemy wszystkie
    składniki, doprawiamy do
    smaku i mieszamy. Przekładamy
    do głębokiego naczynia
    żaroodpornego (28x20 cm),
    pieczemy 1,5 godz. w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować