Gdy moja rodzina ma ochotę na coś pysznego, wkraczam do akcji. Uzupełniam kuchnię w potrzebne produkty i zabieram się do pracy. Bardzo lubię chwile, gdy zajadamy się moim przysmakiem.
Gryczak z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy. Odcedzamy,
mieszamy z twarogiem
i przepuszczamy przez maszynkę
do mięsa. Wbijamy jajka
i dokładnie mieszamy.
2.Kasze mannę i gryczaną mieszamy,
zalewamy wrzącym mlekiem,
studzimy. Miętę zaparzamy
w 1/2 szkl. wrzątku. Cebule drobno kroimy i szklimy na łyżce
margaryny. Resztę margaryny
roztapiamy na drugiej patelni.
3.Do kaszy dodajemy wszystkie
składniki, doprawiamy do
smaku i mieszamy. Przekładamy
do głębokiego naczynia
żaroodpornego (28x20 cm),
pieczemy 1,5 godz. w 180 °C.
Komentarze