Gruszkowiec - ciasto z gruszkami i masą budyniowo-jajeczną

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.

Jeśli lubicie gruszki, to tym bardziej przypadnie Wam do gustu przepis na ciasto z gruszkami. Gruszkowiec to połączenie kruchego ciasta, pysznych gruszek oraz masy budyniowo-jajecznej. Ciasto wygląda wspaniale posypane cukrem pudrem, więc nie rezygnujcie z jego dodatku :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    •1/2 szkl. mąki krupczatki
    •1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    •200 g margaryny/masła
    •1/2 szkl. cukru pudru
    •2 żółtka
    •szczypta soli

    Nadzienie:
    •9 twardych gruszek
    •1-2 łyżki soku z cytryny
    •1 łyżka cukru
    •1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

    Masa:
    •1 szkl. mleka
    •1 szkl. śmietany kremówki 30%
    •1 szkl. cukru
    •1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    •4 jajka + 2 białka
    •3 łyżki mąki pszennej
    •1 łyżeczka budyniu w proszku lub mąki ziemniaczanej
    •1 łyżeczka proszku do pieczenia
    •szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Gruszkowiec - ciasto z gruszkami i masą budyniowo-jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę ze szczyptą soli. Dodajemy margarynę i 2 żółtka (białka wykorzystamy w masie). Całość siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 h.
  • 2. Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Gruszki polewamy sokiem z cytryny. W garnku gotujemy wodę z łyżką cukru, ostrożnie wrzucamy gruszki, doprowadzamy wodę do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie gruszki odsączamy na sicie.
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Ciasto podpiekamy 20 minut.
  • 4. Do miski wlewamy 1/2 szkl. mleka, jajka i 2 białka z ciasta kruchego, mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Całość miksujemy na gładko np. blenderem. Pozostałe mleko i śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią i szczyptą soli. Całość podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie wrzeć zestawiamy ją z ognia, wlewamy strumieniem masę jajeczną ciągle mieszając. Następnie wstawiamy garnek znów na ogień, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.
  • 5. Na podpieczone ciasto rozkładamy równo gruszki, zalewamy je przygotowaną masą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temp.170ºC. Ostudzone ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować