Gruszkowiec z budyniem - ciasto z gruszkami

4.49 (197 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W oryginale to ciasto jest z jabłkami, ale gruszki też się świetnie sprawdzają! Najlepiej smakuje lekko schłodzone!

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 1,5 kg gruszek,
    5 jajek,
    1/2 szklanki cukru,
    2 szklanki mąki,
    250g KASI
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 łyżeczki maki ziemniaczanej,
    opakowanie cukru wanilinowego,
    łyżka cynamonu,
    3 budynie waniliowe,
    1 litr mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Gruszkowiec z budyniem - ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budynie rozrabiamy w litrze mleka wg. dalszych instrukcji na opakowaniu.

    Gruszki obieramy i kroimy w małą kostkę.

    Żółtka ucieramy z cukrem oraz margaryną. Dodajemy proszek do pieczenia, mąki i cukier wanilinowy. Mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników.
    Ciasto dzielimy na dwie części.
    Jedną część wykładamy spód blachy. Posypujemy cynamonem.
    Wykładamy gruszki, które zalewamy gorącym budyniem.
    Wykładamy drugą część ciasta.

    Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut.

Porady

Przed podaniem możemy delikatnie opruszyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować