Gruszkowa perliczka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

lubię wykorzystywać polskie produkty oraz niewielką ilość składników. a perliczka i gruszkowy cydr idealnie do siebie pasują. Nie tylko na niedzielny obiad.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 perliczka o wadze ok.1kg pokrojona wg. uznania
    1 cebula
    3 plasterki boczku
    2 listki szałwi
    2 łyżki masła
    1 ząbek czosnku
    330ml gruszkowego cydru
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gruszkowa perliczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojony w drobną kostkę boczek podsmażamy na 1 łyżce masła. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i czekamy aż delikatnie się zeszkli.
    Kiedy cebula jest już miękka i delikatnie zeszklona dodajemy pokrojoną na części perliczkę skórką na dół. Czekamy aż się zrumieni.
    Kiedy perliczka jest rumiana dolewamy cydr gruszkowy, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz liście szałwi. Dodajemy sól i pieprz do smaku
    Przykrywamy i dusimy do miękkości ok. 40-50 minut. Pod koniec duszenia odkrywany naczynie aby odparować zbyt dużą ilość powstałego sosu. Dodajemy łyżkę masła i czekamy ok. 1 minuty aż się połączy z całym sosem.

Porady

Świetnie smakuje z białą kaszą gryczaną oraz świeżym szpinakiem, skropionym oliwą z oliwek i doprawionym, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. w ten sam sposób można przygotować kurczaka. Podaję w naczyniu w którym ją przygotowałam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować