Żur na kiszonych rydzach

4.5 (167 ocen)

  • 30 min

Zupa pyszna rozgrzewająca i sycąca idealna na jesienne dni. Szczególnie polecana dla tych, którzy uwielbiają tradycyjny kiszony żur.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 słoik kiszonych rydzów ( 330ml)
    1 litr bulionu wołowego
    2 łyżki śmietany 30%
    1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żur na kiszonych rydzach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, która była z kiszonymi rydzami oddzielić. Dodać do bulionu wołowego i zagotować. Do gotującego się bulionu dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz 1/3 zalewy z grzybów. Gotować 5 min. Dodać kiszone grzyby pokrojone w paski. Gotować ok. 10 min.
    Dodać śmietanę. W przypadku kiedy zupa jest mało kwaśna można dodać więcej zalewy z grzybów i ponownie zagotować.
    Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
    Najlepiej smakuje podana z tłuczonymi ziemniaczkami okraszonymi boczkiem.

Porady

Dla osób, które rezygnują ze śmietany, zupę możemy zagęścić dodając odrobinę więcej ziemniaka. Kiszone rydze możemy kupić w sklepach, bądź przygotować samemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować