Gruszki w kubraczku

0 (0 ocen)

Gruszki otulone ciastem drożdżowym smakują pysznie! To pyszny jesienny deser, kiedy to i my musimy już nico grubiej się ubrać niż latem:). Ciasto wychodzi miękkie, gruszki są słodkie i soczyste, a w tle wyczuwalny jest cynamon. Polecam!!!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 400 g mąki,
    • 0,5 szklanki mleka,
    • 80 gram margaryny,
    • 4 dag drożdży,
    • 3 łyżki cukru,
    • 2 jajka
    • Szczypta soli,

    Dodatkowo:
    • Cynamon do posypania,
    • Około 9 gruszek ,
    • 1 jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Sałatki

Gruszki w kubraczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz 1. Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy margarynę i studzimy. Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru. Do gotowego rozczynu dodajemy masę jajeczną, pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 10 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Zarabiamy jeszcze około 5 minut . Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
  • oprószone cynamonem ciasto dzielimy na pasy 2. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostawiamy je do momentu jak podwoi swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 0,7 -1 cm. Rozwałkowane ciasto posypujemy cynamonem i dzielimy na pasy o szerokości równej wysokości gruszek .
  • gruszki obieramy 3. Gruszki obieramy pozostawiając ogonki. Ścinamy także delikatnie dół by stały.
  • owoce otulamy ciastem 4. Obrane gruszki okręcamy w drożdżowe pasy. Miejsce łączenia ciasta smarujemy jajkiem.
  • przed pieczeniem 5. Okręcone gruszki smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na przygotowanej blaszce. Część można także posypać kruszonką.
    Gruszki pieczemy około 30 minut w 180°C. W trakcie pieczenia, jeśli góra nam się szybko zarumieni przykrywamy ją złotkiem. Całość pieczemy dalej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować