Gruszki marynowane z chrzanem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Robię dużo rozmaitych przetworów. Dzięki temu mam pod ręką surówki do obiadów, przystawkii pyszne desery.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 kg twardych gruszek
    8 dag gorczycy
    8 ziaren pieprzu
    8 dag ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
    2 szkl. octu winnego
    50 dag cukru
    kawałek laski cynamonu
    kawałek chrzanu
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przystawki

Gruszki marynowane z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki myjemy, obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 2. Pół szklanki wody zagotowujemy z octem, cynamonem, cukrem i startą skórką z cytryny. Mieszamy. Zalewamy gruszki i odstawiamy na 12
    godzin. Gruszki wyjmujemy.
  • 3. Zalewę zagotowujemy, wkładamy gruszki i gotujemy 5 minut. Owoce wkładamy do wyparzonych słoików. Zalewę jeszcze chwilę gotujemy, aby nieco odparowała. Cynamon usuwamy.
  • 4. Chrzan obieramy i kroimy w słupki. Wkładamy do słoików. Wsypujemy po kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu. Owoce zalewamy
    gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i odstawiamy odwrócone do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować