Robię dużo rozmaitych przetworów. Dzięki temu mam pod ręką surówki do obiadów, przystawkii pyszne desery.
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Składniki:
2 kg twardych gruszek
8 dag gorczycy
8 ziaren pieprzu
8 dag ziela angielskiego
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
2 szkl. octu winnego
50 dag cukru
kawałek laski cynamonu
kawałek chrzanu
2 łyżki soku z cytryny
Gruszki marynowane z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki myjemy, obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Pół szklanki wody zagotowujemy z octem, cynamonem, cukrem i startą skórką z cytryny. Mieszamy. Zalewamy gruszki i odstawiamy na 12
godzin. Gruszki wyjmujemy.
3.Zalewę zagotowujemy, wkładamy gruszki i gotujemy 5 minut. Owoce wkładamy do wyparzonych słoików. Zalewę jeszcze chwilę gotujemy, aby nieco odparowała. Cynamon usuwamy.
4.Chrzan obieramy i kroimy w słupki. Wkładamy do słoików. Wsypujemy po kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu. Owoce zalewamy
gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i odstawiamy odwrócone do góry dnem.
Komentarze