Groszkowe pierogi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Nie wiem, jak Wam, ale mi zielony groszek kojarzy się z dzieciństwem. Najlepiej smakował prosto z krzaka - młodziutki i słodziutki:). Obecnie uwielbiam wykorzystywać go w kuchni, zwłaszcza w sezonie, gdy dostępny jest świeży. Smakuje wtedy najlepiej i ma piękny kolorek.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Farsz:
    • 2 szklanki groszku zielonego,
    • 400 gram mięsa mielonego wieprzowego ( u mnie z łopatki),
    • 1 mała cebula,
    • Mały pęczek natki pietruszki,
    • 1 jajko,
    • 2 łyżki bułki tartej,
    • Szczypta cukru,
    • Sól, pieprz, papryka do smaku,
    • Olej
    Ciasto:
    - 3 szklanki maki,
    - 1 jajko,
    - Ok 1 szklanka ciepłej wody,
    - 2 łyżki oleju,
    - Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Groszkowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie mięsa 1. FARSZ: Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Na zrumienioną wrzucamy mięso mielone. Mięso smażymy do miękkości, doprawiając do smaku. Gotowe zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • przysmażanie groszku 2. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy ok 3 łyżki oleju. Na olej wrzucamy zielony groszek. Delikatnie go solimy, dodajemy szczyptę cukru oraz pieprz do smaku. Groszek smażymy około 5 minut, cały czas mieszając do miękkości. Gotowy zdejmujemy z ognia.
  • łączenie składników farszu 3. Część groszku (około 1/3 szklanki) pozostawiamy do dekoracji. Pozostałą część łączymy z mięsem mielonym. Do farszu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajko oraz bułkę tartą. Całość mieszamy, ewentualnie uzupełniają smak przyprawami.
  • składniki ciasta 4. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, jajko oraz olej. Do tak przygotowanych składników stopniowo wlewamy wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
  • nakładanie nadzienia 5. Gotowe wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Od szklanki wycinamy koła. Łyżeczką nakładamy przygotowany farsz.
  • sklejanie 6. Po nałożeniu farszu, sklejamy brzegi ciasta formując pierogi.
  • gotowanie 7. Uformowane wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Gotujemy je około 5 minut. Gotowe odcedzamy i porcjujemy na talerze. Gotowe pierogi polewamy tłuszczykiem, posypujemy przysmażonym groszkiem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować