Grochowe pierogi z kozim serem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Postanowiliśmy trochę poeksperymentować z mąką grochową. Wyszły pierogi z naszym ulubionym kozim serem

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    300 g roladki sera koziego
    300 g mąki pszennej
    200 g mąki z grochu
    350 ml wrzątku
    1 łyżka masła
    4 szalotki
    100 ml oliwy z oliwek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Grochowe pierogi z kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grochowe pierogi z kozim serem 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy.

    Ser i ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Mąki mieszamy.

    W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto.

    Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.

    Gotujemy w osolonym wrzątku, 3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Szalotki siekamy, dusimy na podgrzewanej oliwie.

    Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kozi ser

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować