Grilowane warzywa w lawash - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka pokroić w drobna kostkę. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i imbirem, odstawić do lodówki.
2.W międzyczasie zagnieść ciasto na lawash. Do mąki dodajemy wodę i zagniatamy. Ciasto powinno mieć konsystencję jak to na pierogi. Można je odstawić na pół godziny żeby odpoczęło, ale nie jest to konieczne. Później ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy okrągłe placki.
3.Na patelni grillowej (lub zwykłej teflonowej) bez dodatku tłuszczu układamy najpierw kurczaka a następnie warzywa wcześniej pokrojone w drobne paski. Grillujemy aż kurczak stanie się miękki, natomiast warzywa powinny pozostać (na tyle na ile to możliwe) chrupiące. Otrzymujemy swego rodzaju farsz. Na koniec na tej samej patelni lekko roztapiamy oscypek
4.Lawash pieczemy na teflonowej patelni (bez tłuszczu), mocno rozgrzanej. Pieczemy aż pokażą się wybrzuszenia (ok. 1-2 min) następnie obracamy.
5.Ciepłe placki smarujemy sosem koperkowym (jogurt naturalny, sól, pieprz, posiekany koperek), nakładamy porcję farszu, oscypek i zawijamy w taki sam sposób jak sajgonki.
Smacznego!
Komentarze