Pyszna grillowana ryba podana z aromatycznym pesto
40 min
Składniki:
350 fileta z łososia ( ja miałam ze skórą)
NA PESTO:
1/2 szklanki liści mięty
1/2 szklanki liści bazylii
100 ml oliwy z oliwek
10 g prażonych pestek słonecznika
sól i pieprz do smaku
NA MARYNATĘ:
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 łyżka siekanej natki pietruszki lub szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Grillowany łosoś z pesto miętowo-bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Listki mięty i bazylii myjemy lub czyścimy je za pomocą wilgotnej szmatki , po czym umieszczamy je w blenderze lub moździerzu wraz z pestkami słonecznika, solą i pieprzem. Ucieramy wszystko kilka minut, dodając stopniowo oliwę z oliwek.
Pesto chowamy do lodówki.
2.W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy do niej kawałki łososia, moczymy z obu stron i pozostawiamy w miseczce. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Nie więcej -ponieważ po dłuższym czasie marynowania w soku z cytryny ryba będzie przywierać do patelni. Jeśli potrzebujecie marynować łososia dłużej, wówczas pomińcie sok z cytryny. Wystarczy nim rybkę skropić przed samym smażeniem.
3.Patelnie grillową rozgrzewamy dość mocno. Kładziemy na nią kawałki łososia-skórą do dołu. Grillujemy tak długo, aż mięso zmieni kolor do 2/3 wysokości. Wówczas rybkę odwracamy, zdejmujemy skórę (powinna odejść bez problemu). Ja tę skórę bardzo lubię usmażoną na chrupko, więc odkładam ją na patelnię, obok łososia i smażę jeszcze chwilę. Rybę smażę około 1,5 minuty.
Komentarze