Grillowany ser halloumi podany z konfiturą borówkową i sałatką jarmużową

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspaniale smakuje przygotowany na grillu. Moja dzisiejsza propozycja to grillowane halloumi podane z dodatkiem konfitury borówkowej na sałatce z jarmużu.

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 plastrów halloumi
    łyżka oleju rzepakowego
    ząbek czosnku
    rozmaryn

    sałatka z jarmużu:
    garść młodych liści jarmużu
    kilka kumkwatów
    kiwi
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki soku z cytryny
    łyżeczka miodu
    sól morska ziołowa
    pieprz kolorowy

    konfitura z borówki lub żurawiny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Potrawy na grilla

Grillowany ser halloumi podany z konfiturą borówkową i sałatką jarmużową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Halloumi:
    Olej mieszamy z przeciśniętym ząbkiem czosnku i posiekanym rozmarynem. Plastry sera nacieramy mieszanką. Grillujemy z obu stron, aż ser się zrumieni.

    Sałatka:
    Jarmuż rwiemy na kawałki, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Solimy i pieprzymy. Jarmuż masujemy, aż będzie błyszczał od oleju. Do jarmużu dodajemy pokrojone kiwi i plastrerki kumkwatów.

    Halloumi podajemy na sałatce z dodatkiem konfitury.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Halloumi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować