Carpaccio z macek ośmiornicy

4.67 (12 ocen)

  • 9 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tak przygotowana ośmiornica to pyszna i elegancka przystawka. Ośmiornica jest delikatna w smaku, więc idealnie komponuje się z sosem winegret.

  • 9 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g macek ośmiornicy
    150 ml sosu mirin
    sól morska

    10 g żelatyny w listkach

    sos winegret:
    sok z cytryny
    5-6 łyżek oleju
    łyżka płynnego miodu
    ząbek czosnku
    natka pietruszki
    sól morska ziołowa
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

4.67 (12 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Carpaccio z macek ośmiornicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • macki 1. Macki ośmiornicy gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli oraz sosu mirin. Ugotowane macki odcedzamy.
    Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje wodę odlewamy i zalewamy niewielką ilością wrzątku(tyle, żeby się rozpuściła).
    Plastikową butelkę po wodzie mineralnej przecinamy na pół. Wkładamy do niej macki. Każdą warstwę smarujemy rozpuszczoną żelatyną. Gdy wszystkie macki są już ułożone w butelce dociskamy je słoikiem lub szklanką. Studzimy. Po ostudzeniu odstawiamy do lodówki minimum na 3 godziny, żeby ośmiornica dobrze zastygła.
  • macki 2. Po zastygnięciu butelkę rozcinamy i wyjmujemy sprasowaną ośmiornicę.

    Kroimy ostrym nożem w cienkie plastry. Układamy na półmisku. Składniki sosu mieszamy i skrapiamy nim ośmiornicę.
    Porada: Tak przygotowana ośmiornica idealnie się kroi więc można ją podawać również na półmisku wędlin lub na półmisku z rybami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ośmiornica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować