Grillowana makrela faszerowana kiszoną kapustą

5 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Faszerowana makrela to mój najnowszy pomysł na tegoroczne grillowanie. Makrela jest tłustą rybą dzięki czemu idealnie pasuje na grilla. Po grillowaniu jest nadal soczysta i pełna smaku. Jej kształt po wyjęciu kręgosłupa umożliwia nadzianie jej różnymi dodatkami. Tym razem proponuję wersję z kiszoną kapustą z dodatkiem tunezyjskiej pasty Harrisa i imbirem.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 świeże makrele
    sól morska
    pieprz kolorowy

    nadzienie:
    300 g kiszonej kapusty
    1-2 łyżeczki Harrisy(pasty)
    1-2 cm kawałek imbiru
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Potrawy na grilla

Grillowana makrela faszerowana kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby patroszymy. Nacinamy od płetwy grzbietowej z obu stron i wycinamy kręgosłup.
    Kiszoną kapustę mieszamy z harrisą. Harrisa jest dosyć pikantna, więc jej ilość zależy od preferencji smakowych. Dodajemy starty imbir. Mieszamy. Ryby nadziewamy kapustą.

    Na grillu ustawiamy żeliwną płytę do grillowania lub 4 małe podłużne patelnie żeliwne. Gdy żeliwo się nagrzeje układamy ryby. Grill zamykamy. Grillujemy kilka minut.

    Jeśli użyjecie małych patelni żeliwnych można na nich od razu serwować ryby ozdabiając plasterkami cytryny i posypując koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować