Grillowana bagietka z polędwicą i sosem paprykowo-oliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne,
grilluj przez 15 minut,
włóż gorącą do woreczka foliowego i zawiń,
po chwili wyciągnij ją i zdejmij zwęgloną skórkę,
zmiksuj paprykę z oliwkami, 1 łyżką oliwy i umytą natką pietruszki,
przypraw solą, pieprzem i polej sokiem z cytryny, wymieszaj
2.kolendrę i kmin rzymski upraż na suchej patelni, a następnie zmiażdż
z 1 łyżki oliwy, octu balsamicznego, sosu sojowego, miodu, soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej, oraz zmiażdżonej kolendry i kminu zrób marynatę,
polej nią mięso i odstaw do lodówki na 1 godzinę,
3.po tym czasie grilluj polędwicę z każdej strony, przez około 20 minut,
po tym odstaw mięso na kilka minut,
bagietkę pokrój na dwie części i przekrój wzdłuż na pół,
ułóż na grillu i piecz z obydwu stron przez kilka minut,
posmaruj gorącą bułkę sosem paprykowym i ułóż na niej pokrojoną w plastry polędwicę,
na wierzch połóż kilka listków umytej i wysuszonej rukoli,
pestki dyni upraż na suchej patelni i posyp gotowa kanapkę
Komentarze