Gratin dauphinois( zapiekanka z ziemniaków)kuchnia francuska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Cienko pokroić obrane ziemniaki ostrym nożem
Masłem smarujemy naczynie do zapiekania i równomiernie wykładamy przeciśnięty czosnek. Warstwami układamy plastry ziemniaków, tartym serem, gałką muszkatołową i przyprawami (pomiędzy warstwami). Zostaw trochę sera na wierzch Gratin.Śmietanę i mleko wymieszane wlać na górę i posypać pozostałym serem. Piec przez 50-60 minut, aż ziemniaki wchłoną płyn . Jeśli zapiekanka zacznie się za bardzo przypiekać, przykryć luźno folią aluminiową.Odstawić na 10 minut przed podaniem.Podawać z sałatkami lub jak ja wolę z podsmażonym bekonem.
Porady
Do zapiekanki dodaję czasami jeszcze pokrojoną w piórka cebulę.
Aby skrócić czas zapiekania ,często gotuję ziemniaki na pół twardo w osolonej wodzie:)i dopiero póżniej kroję w plasterki.
Komentarze