Ziemniaki Gratin

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Rewelacyjny dodatek do różnego rodzaju potraw ale ja mogłabym je jeść solo bez żadnych dodatków. Przepyszna zapiekanka z ziemniaków śmietanki i sera.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 1,5 kg ziemniaków
    300 ml. śmietanki 30 %
    150 gramów dobrego żółtego sera do zapiekanek
    sól
    1 łyżka masła
    opcjonalnie pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki gratin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy myjemy następnie kroimy na cieniutkie plasterki o grubości około 2/3 mm
    (Użyłam szatkownicę do kapusty tzw. mandolinę)
  • Ziemniaki Gratin 2. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem.
    Na dno naczynia wykładamy plasterki ziemniaków w taki sposób aby delikatnie na siebie nachodziły, oprószamy solą.
    W ten sam sposób układamy kolejne warstwy ziemniaków.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
    Ziemniaki zalewamy równomiernie śmietanką, naczynie przykrywamy pokrywką lub szczelnie folią aluminiową.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę.
    Po tym czasie bardzo ostrożnie zdejmujemy przykrycie, zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i pieczemy kolejne 15 minut.
    Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy przed krojeniem na około 30 minut.

Porady

Aby uzyskać ładne nie rozpadające się kawałki zapiekanki najlepiej przygotować ją dużo wcześniej około 2-3 godziny przed podaniem lub zrobić ją po prostu dzień wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Ser żółty Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować