Zapiekanka z ziemniaków (Gratin potato)

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Potrawę można przygotować trochę wcześniej, jednak przed wsadzeniem do piekarnika powinna mieć temperaturę pokojową. Zapiekanka ta jest bardzo popularna na południu Stanów Zjednoczonych.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki pokrojone w kostki: 50 dekagramów
    - pieczarki pokrojone w paski: 30 dekagramów
    - śmietana kwaśnia 12%: 1 sztuka
    - ser mozzarella pokrojony w kostkę: 20 dekagramów
    - cebula , drobno posiekana: 2 sztuki
    - płatki kukurydziane: 1.5 szklanki
    - masło roztopione: 0.25 szklanki
    - sól, pieprz: 6 szczypt
    - czosnek rozgnieciony: 1 ząbek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniaków (gratin potato) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebulę myjemy, siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy cebulę, czosnek potem pieczarki, solimy, pieprzymy. Pieczarki dusimy, aż zmiękną. Następnie odparowujemy pieczarki z wody. Suche, przestygnięte pieczarki, miksujemy.
  • 2. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Należy je odsączyć papierowym ręcznikiem, ponieważ puszczają dużo wody. Mozzarellę odsączamy z wody i kroimy w kostkę.
  • 3. Pieczarki, ziemniaki, mozzarellę, śmietanę, cebulę posiekaną, mieszamy w misce, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, wylać do niego połączone składniki.
  • 4. Masło roztopione łączymy z płatkami kukurydzianymi. Następnie na masę w naczyniu żaroodpornym wysypujemy równomiernie płatki kukurydziane. Zapiekamy bez przykrycia przez 60-80 min. (w zależności od ziemniaków) w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeśli w produktach jest za dużo wody, trzeba zapiekać trochę dłużej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować