Potrawę można przygotować trochę wcześniej, jednak przed wsadzeniem do piekarnika powinna mieć temperaturę pokojową. Zapiekanka ta jest bardzo popularna na południu Stanów Zjednoczonych.
Zapiekanka z ziemniaków (gratin potato) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i cebulę myjemy, siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy cebulę, czosnek potem pieczarki, solimy, pieprzymy. Pieczarki dusimy, aż zmiękną. Następnie odparowujemy pieczarki z wody. Suche, przestygnięte pieczarki, miksujemy.
2.Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Należy je odsączyć papierowym ręcznikiem, ponieważ puszczają dużo wody. Mozzarellę odsączamy z wody i kroimy w kostkę.
3.Pieczarki, ziemniaki, mozzarellę, śmietanę, cebulę posiekaną, mieszamy w misce, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, wylać do niego połączone składniki.
4.Masło roztopione łączymy z płatkami kukurydzianymi. Następnie na masę w naczyniu żaroodpornym wysypujemy równomiernie płatki kukurydziane. Zapiekamy bez przykrycia przez 60-80 min. (w zależności od ziemniaków) w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeśli w produktach jest za dużo wody, trzeba zapiekać trochę dłużej.
Komentarze