Bliny z ziemniaków-kuchnia rosyjska

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kiedys znalazłam ten prosty przepis w gazecie, spróbowałam , posmakował mi i moim bliskim , teraz serwuje bliny co jakis czas na drugie danie min, urozmaicenia smaków . są smaczne , pozywne i sycące. Podaje PRZEPIS I skłądniki na około 4 porcje

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 9-10 dużych ziemniaków
    1 szklanka mąki pszennej
    5 dkg drożdży
    1 szklanka ciepłej wody
    1 łyżka mąki
    odrobina soli

    odrobina cukru do posypania-wedłe gustu i smaku

    podaje skłądniki na około 4 porcje
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bliny

Bliny z ziemniaków-kuchnia rosyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Zrób rozczyn: rozkruszone drożdże połącz z łyżką mąki, wlej letnią wodę, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
    2 Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce do srednich oczkach i dodaj mąkę, wlej wczesniej przygotowany rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto, przykryj je czystą lnianą ściereczką i odłóż nakilka godzin , nawet do 6 godzin moze lezec! w ciepłe miejsce
    3 . Na gorącą patelnię wlej łyżkę oliwy. Ciasto nabieraj chochelką, rozprowadzaj na patelni i smaż na złoty kolor z obu stron.
    Podawaj lekko posyypane cukrem.

Porady

Mi lepiej smakuja z cukrem ale polecam spróbowanie bez cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować