Gotowane pulpety z puree z ziemniaków i marchewki

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Wspaniały pomysł na drugie danie. Smaczne , mało kaloryczne i pożywne. Moja rodzina uwielbia moje pulpety. To danie jest wymyślone przeze mnie .

  • 60 min

Składniki:

  • PULPETY:
    ok 500 gr mięsa mielonego z indyka
    1 cukinia
    1 cebula
    1 marchewka
    1 jajko
    trochę bułki tartej do zagęszczenia pulpetów
    sól, pieprz, słodka papryka do smaku
    Sos:
    puszka pomidorów
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    pół cebuli
    2 kostki rosołowe
    bazylia, pieprz, oregano do smaku
    PUREE:
    1kg ziemniaków
    3 średnie marchewki


Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Gotowane pulpety z puree z ziemniaków i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PULPETY:
    Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, starta na tarce o grubych oczkach cukinie i marchewkę. Dodajemy jajko i doprawiamy sola, pieprzem i słodka papryką. Wszystko mieszamy. Robimy kuleczki wielkości mandarynki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok 10 min.
  • 2. Sos:
    Wrzucamy na rozgrzany olej pokrojona w kostkę cebulkę , gdy się zarumieni dodajemy pokrojone w kostkę drobno pokrojone pomidory z puszki i kostki rosołowe. Dusimy to ok 10 min, po 10 minutach dodajemy koncentrat i przyprawiamy. Gotujemy wszystko 5 min.
  • 3. Puree:
    Obieramy ziemniaki i marchewkę, kroimy na kawałki, dodajemy 2 łyżeczki soli i wszystko gotujemy ok 30 min. Po ugotowaniu ziemniaki i marchewkę ugniatamy na jednolitą masę.
    Obiad gotowy SMACZNEGO!!!

Porady

Jeśli nasze pulpety są zbyt rzadkiej konsystencji do masy możemy dodać trochę bułki tartej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować