Knysza salat

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sałatka, którą chce zaprezentować smakuje jak Knysza,jak stwierdził mój partner, świetnie się nadaję jako dodatek do drugiego dania lub jako osobne danie, jako dodatek do burgerów, grilla, frytek. Jest bardzo smaczna i pożywna.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty Pekińskiej
    1 cebula
    1 papryka czerwona lub żółta
    2 łyżki słonecznika łuskanego
    3 pomidory
    2 ogórki
    1 cukinia
    puszka kukurydzy
    1 serek do sałatek typu feta
    sos:
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki musztardy sarepskiej
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    bazylia
    oregano
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Knysza salat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy z papryki wyciągamy gniazda nasion, z pomidorów wycinamy szypułki. Kapustę kroimy w paski, cebule i paprykę w kostkę, ogórka i pomidory kroimy w półksiężyce.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron cukinie pokrojona w talarki, oprószamy ja sola i pieprzem. po usmażeniu kroimy talarki cukinii na pół.
  • 3. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy słonecznik i prażymy ok 3 do 5 minut, ciągle mieszając, żeby słonecznik nam się nie przypalił.
  • 4. Przygotowujemy sos:
    Wlewamy olej, dodajemy musztardę, sok z cytryny i wyciskamy czosnek. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, bazyliom i oregano. Wszystko mieszamy.
  • 5. Wszystkie warzywa mieszamy dodajemy pokrojony w kostkę ser, kukurydze, usmażoną cukinie, prażony słonecznik i przygotowany sos. Wszystko intensywnie mieszamy i gotowe SMACZNEGO !!!

Porady

Do sałatki najlepiej dodać sos 10 min przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować