Gotowana szynka z sosem i faszerowanymi ziemniakami

4.51 (176 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Soczysta, gotowana w warzywach szynka okraszona ostrym sosem

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • POTRAWKA Z WARZYW:
    - szynka wieprzowa (tzw. kulka): 1 kilogram
    - seler: 100 gramów
    - marchew: 150 gramów
    - pietruszka: 80 gramów
    - cebula (biała): 2 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - kalarepa: 2 sztuki
    - olej słonecznikowy: 4 łyżki
    - sól morska: 1 szczypta
    - ziele angielskie (ziarna): 4 sztuki
    - pieprz czarny (ziarna): 5 sztuk
    - goździk: 2 sztuki
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - boczek wędzony (plaster): 1 sztuka
    - chrzan (tarty): 1 łyżeczka
    - kapusta włoska (główka): 0.25 sztuki
    SOS CHRZANOWY:
    - boczek wędzony (plaster): 4 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - śmietanka 30%: 150 mililitrów
    - chrzan (tarty): 2 łyżki
    FARSZ JAJECZNY DO ZIEMNIAKóW:
    - ziemniaki (średniej wielkości): 6 sztuk
    - kminek: 1 łyżeczka
    - koperek: 0.5 pęczka
    - jajka: 4 sztuki
    - szczypiorek: 0.5 pęczka
    - majonez: 40 gramów
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Gotowana szynka z sosem i faszerowanymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę wieprzową umyć pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Przeciąć wewnętrzne ścięgna. Wówczas po ugotowaniu szynka zachowa kształt kulki, a plastry po pokrojeniu będą zwarte.
  • krok2 2. Warzywa korzeniowe (seler, marchew, pietruszkę) cienko obrać i umyć. Pokroić na desce w niewielkie kawałki. Cebule i czosnek oczyścić i drobno posiekać. Kalarepy obrać ze skórki, usunąć zielone liście. Z liści wyciąć twarde łodygi i zgrubienia, odłożyć.
  • krok3 3. W garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać seler, marchew i pietruszkę, doprawiając solą morską. Warzywa dusić 3-4 minuty. Wsypać ziele angielskie, pieprz oraz goździki. Wlać ok. 2-3 litrów wody i zagotować na małym ogniu. Natkę umyć i osączyć.
  • krok4 4. Do warzyw włożyć szynkę, 2 gałązki natki oraz plaster boczku. Nada to daniu lekki smak wędzonki. Doprawić 1 łyżeczką chrzanu. Dusić pod przykryciem 1,5-2 godziny na małym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie i soczyste. Warzywa wyjąć z wywaru i odłożyć.
  • krok5 5. Ziemniaki starannie umyć za pomocą kuchennej szczoteczki (nie obierać). Włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Doprawić solą morską i kminkiem. Koperek umyć, osączyć, 2-3 gałązki włożyć do ziemniaków. Gotować na małym ogniu ok. 40 minut, aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić.
  • krok6 6. Farsz: jaja ugotować w osolonej wodzie na twardo (8-9 minut). Zahartować i obrać. Szczypiorek i pozostały koperek drobno pokroić. Jaja posiekać lub rozdrobnić w malakserze i wymieszać z koperkiem i szczypiorkiem. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Masa powinna być gęsta.
  • krok8 7. Ziemniaki przekroić na pół. Za pomocą łyżki stołowej wydrążyć miąższ (nie za głęboko), dodać do masy jajecznej i wymieszać. Łódeczki ziemniaczane faszerować masą, wyrównując brzegi. Ułożyć w porcelanowej foremce. Zapiekać tuż przed podaniem 20 minut w temperaturze 140 °C.
  • krok9 8. Sos: w garnku roztopić masło, włożyć pokrojony w kostkę boczek i zeszklić,
    aż do wytopienia tłuszczu (nie rumienić, ponieważ sos chrzanowy ma być
    jasny). Dodać chrzan, śmietankę, wymieszać i zagotować. Doprawić pieprzem.
    Pozostałą natkę posiekać, odkładając kilka listków, i wsypać do garnka.
  • krok9 9. Kalarepy pokroić w kawałki, liście i kapustę w paski. Do garnka wlać ok. 200 ml wywaru z szynki, włożyć uduszone warzywa korzeniowe oraz kalarepę i kapustę. Dusić ok. 20 minut, aż warzywa się rozgotują i połączą z kalarepą i kapustą w zwarte ragoût o konsystencji purée.
  • krok9 10. Szynkę podgrzać w wywarze, wyjąć i pokroić w plastry grubości ok.
    1 cm. Na dużym talerzu lub półmisku rozłożyć warzywne ragoût, a na nim plastry szynki ułożone w wachlarz. Ziemniaki faszerowane masą jajeczną rozłożyć dookoła szynki.
  • krok10 11. Przed samym podaniem mięso polać odrobiną sosu chrzanowego. Resztę sosu podać w sosjerce. Danie udekorować listkami natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować