Golonki smażone z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki opłukać pod bieżącą wodą. Marchewki i pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić w plasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W brytfannie rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim golonki ze wszystkich stron na rumiano. Podczas smażenia obsypać je solą. Do golonek dodać starte warzywa i por oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryć. Smażyć razem na średnim ogniu około 15 - 20 minut, od czasu do czasu obracając mięso. Następnie do golonek wlać piwo. Smażyć pod przykryciem około 40 minut - do czasu aż mięso będzie miękkie. Podawać na gorąco z ulubionym pieczywem oraz warzywami z którymi się piekła.
Komentarze