Golonki smażone z warzywami

4.48 (180 ocen)

bardzo smakowite mięso

Składniki:

  • 6 przednich golonek
    4 marchewki
    2 pietruszki (korzeń)
    kawałek pora (około 10 cm)
    0,5 litra jasnego piwa
    2 ząbki czosnku
    sól do smaku
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonki smażone z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki opłukać pod bieżącą wodą. Marchewki i pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić w plasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W brytfannie rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim golonki ze wszystkich stron na rumiano. Podczas smażenia obsypać je solą. Do golonek dodać starte warzywa i por oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryć. Smażyć razem na średnim ogniu około 15 - 20 minut, od czasu do czasu obracając mięso. Następnie do golonek wlać piwo. Smażyć pod przykryciem około 40 minut - do czasu aż mięso będzie miękkie. Podawać na gorąco z ulubionym pieczywem oraz warzywami z którymi się piekła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować