Truflowo-wiśniowy przekładaniec Iwony

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto jest proste w wykonaniu,dodatek wiśni przełamuje słodycz masy truflowej

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt kakaowy:
    6 jaj
    6 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa truflowa
    14 cukierków ,trufli
    330 ml kremówki
    50 ml wody
    2 łyżeczki żelatyny
    masa śmietanowa
    330 ml kremówki
    małe opakowanie mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    dodatkowo:
    ok.500 gr wiśni
    2 galaretki wiśniowe
    gorzka czekolada lub słodkie kakao do posypania

Truflowo-wiśniowy przekładaniec iwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać żółtka,ubić wszystko ,powoli,ręcznie dodawać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao,powoli wymieszać,piec ok ,30-35 min do suchego patyczka w temp.180 st.Wystudzony biszkopt przekroić na pół.
    Pokrojone trufle rozpuścić w gorącej kremówce i zostawić min,na 6-8 h do schłodzenia i zgęstnienie,ja zostawiam na całą noc,bardzo zimną masę krótko ubić na najwyższych obrotach,żelatynę rozpuścić w 50 ml wody i letnią wlać do masy ,zmiksować ,gotową masę wyłożyć na jednym blacie,chwilę schłodzić,przykryć drugim blatem.
    2 szklanki wody zagotować,wsypać galaretki,wymieszać do rozpuszczenia,wsypać wiśnie,najlepiej mrożone,bo momentalnie galaretka sztywnieje,od razu wykładać na biszkopt,
    ubić kremówkę z dwoma łyżkami cukru pudru,dodać mascarpone,zmiksować,rozprowadzić po zastygłej galaretce,wyrównać,posypać startą gorzką czekoladą lub słodkim kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy